perjantai 28. toukokuuta 2010

PERHEENLISÄYSTÄ

Viime viikon torstaina kissa-neitimme oli aamusta asti kovin levoton, kulki perässäni ja naukui onnettomalla äänellä. Helmi-maaliskuun vaihteessa kovilla pakkasilla neidillämme oli hänen itsensä kutsumaa herraseuraa, useampikin yhtäaikaa, joten tiesin iloisen perhetapahtuman olevan odotettavissa.
(Eikä muuten ollut sulhaskandidaateilla kylmä pakkasesta huolimatta, yksikin istui kolme päivää meidän terassin kaiteella viikset ja karvat huurussa, syömättä ja juomatta!)

Aamupäivä siinä sitten meni neitiä rauhoitellessa ja silitellessä, kunnes sitten vähän ennen puoltapäivää hän putkautti maailman esikoisensa. Taisi siinä kissa-äitikin olla vähän aikaa ihmeissään, kun pentu syntyi. Pennun puhdistettuaan kissa-äiti rauhoittui, joten lähdin käymään asioilla. Olin poissa noin tunnin verran ja silläaikaa oli maailmaan putkahtanut toinenkin pentu. Kaikki oli mennyt hyvin ja tyytyväisenä äiti siinä pötkötteli lastensa vieressä. Kissa hoitaa synnytyksensä kyllä tosi siististi, jälkiäkään koko tapahtumasta ei parin tunnin päästä enää ollut.

Näitä meillä on täällä nyt sitten viikon verran ihailtu:
Suunnitelmissa on ollut antaa nämä pennut pois, sitten kun ovat isompia, mutta kuka näistä nyt raaskii luopua...

Käsityörintamalla on ollut vähän hiljaiseloa, nivelet ei nyt oikein kestä tehdä paljon mitään ja pihahommatkin vievät oman aikansa. (ja pitäähän sitä töitäkin tehdä). Jotakin on kuitenkin tekeillä, neulottu tunika ja virkattu pitsiliina, niistä enemmän, kunhan valmistuvat.

tiistai 25. toukokuuta 2010

Lisää lankoja...

Viime viikon maanantaina meitä nousi jo aamukuudelta 51 reipasta naista linja-autoon, suuntana Etelä-Pohojanmaa, kuten meilläpäin sanotaan. Kysessä oli virkistys/ostosreissu, järjestäjänä täkäläisen kansalaisopiston kudonta/käsityöryhmä.

Kolmisen tuntia ajeltuamme saavuimme Laihialle. Siellä meitä odotti aamiainen Tilkkutäkissä.  Aamiainen oli todella runsas, maittava ja todella edulliseen,"laihialaiseen" hintaan. Paikka oli aivan mahtava, talon rouva toivotti meidät kaikki kädestä pitäen tervetulleiksi, henkilökunta oli ystävällistä ja tunsimme tosiaan itsemme tervetulleiksi.

Aamiaisen jälkeen jatkoimme matkaa Kurikkaan. Siellä katsastimme Viherhietikon puutarhan. Puutarhan omistaja kertoi meille paikasta ja sitten saimme tehdä ostoksia. Jotkut ostivat jopa omenapuita kotiin vietäväksi.

Puutarhalta lähdimme ajamaan koti Kauhajokea. Siellä oli, minun erityisesti odottama neulojan paratiisi, Tapion Kauppa. Ja voi sitä lankojen ja muiden käsityötarvikkeiden määrää!!! Tuntui siltä niinkuin olisin ollut pikkulapsi karkkikaupassa, kun kaikkea teki mieli, eikä osannut päättää, mitä loppujen lopuksi ottaa.
Kauppias itse oli todella avuliaana neuvomassa ja auttamassa.


Tätä lankaa ei voinut olla ostamatta, ihanan pehmeää ja pörröistä. (Eikä ole vielä hajuakaan siitä, mitä tästä tekisi).


Langanvärjäykseen yksi kerä Trekking pro naturaa...

Kolme kerää luonnonvalkoista Dropsin Alpacaa...huivilangoiksi?

Kymmenen kerää lisää Dropsin Alpacaa...johonkin isompaan projektiin?


Yhdet Dropsin pyöröpuikot (aion opetella neulomaan edes yhden sukan pyöröpuikolla) sekä langanvärjäykseen Kool-Aideja (makeita värejä).

Ostokset tehtyämme joimme paikalla vielä tarjotut kahvit. Kun olimme päässeet jo autoon istumaan, toi kauppias autoon vielä neljä säkillistä lankaa kiitokseksi siitä, että olimme tulleet niinkin pitkän matkan takaa kaupoille. Ja niistä pusseista riitti meille kaikille vielä pari-kolme kerää jokaiselle. Elikkä tätä:
Norjalaista sukkalankaa, vähän paksumpaa sorttia. Tulee varmasti lämpimät pikkusukkaset.

Päivä oli jo pitkällä ja nälkä kurni jo vatsassa. Meille oli varattuna ruokailu Hämes-Havusessa Kauhajoella. Sinne oli katettu seisova pöytä, ruokaa riitti ja se oli taivaallisen hyvää. Syötyämme itsemme ähkyyn asti, talon isäntä (vaikka sanoikin olevansa renki) kertoi meille paikan historiasta. Hetken aikaa runsasta ruokamäärää sulateltuamme jatkettiin taas matkaa.

Seuraava etappi oli Jokipiin Pellava Jalasjärvellä. Siellä myöskin oli johtaja paikalla kertomassa tehtaan toiminnasta. Hän esitteli meille tehdastilat ja sitten tietysti siirryttiin tehtaanmyymälään. Se oli täynnään mitä ihanampia pellavatuotteita. 

Sieltä ostin nämä kolme kattausliinaa, jotka sopii meidän ruokapöytään kuin nyrkki silmään. (Alareunat vähän käpristyy, koska näitä ei ole vielä silitetty...)

Jalajärveltä lähtiessämme aikataulu petti jo tosi paljon, joten saavuimme Kauhavan Kangasaittaan Kauhavalle vasta iltasella. Kauppa oli ollut jo suljettuna, mutta ystävälliset myyjät olivat tulleet vielä illalla takaisin töihin, keittäneet meille kahvit ja myivät meille lankoja, matonkuteita ym. tärkeää tarviketta.
Eihän näitä voinut vastustaa...

Pikkuhiljaa lähdettiin sitten ajelemaan taas kotiinpäin. Iltapala meille oli varattuna Ruurikkalan Kartanoon Evijärvellä. Voi mikä ihana paikka järven rannalla. Siellä joimme iltateen voileivän kera. Saimme myös tietoa Kartanon toiminnasta. 

Viimein lähdimme sitten taas kotia kohti. Perillä kotona oltiin vasta vähän ennen yhtätoista illalla, joten kyllä tuli päivälle mittaa. Matkaseura oli kuitenkin mukavaa ja kuski leppoisa ja puhelias, joten kokonaisuudessaan reissusta jäi mukavat muistot.(Eikä ostoksiakaan tullut aivan mahdottomasti).

Ja pitäähän sitä matkalla aina käsityö olla mukana:
Tässä on tulossa huivi kirppislangoista. Valmistuu joskus...









tiistai 18. toukokuuta 2010

Valmista tuli

Ostin viime kesänä Anttilan tarjouskorista kahdeksan kerää Silke Tweed-lankaa. Väri oli sopivasti sinapinkeltainen ja lanka oli muutenkin miellyttävän tuntuista. Mutta niinkuin joskus muulloinkin, en silloin vielä tiennyt, mitä  tästä langasta syntyisi. Taannoin  taas kerran katselin netistä erilaisia neuleohjeita ja silloin löysin tämän. Neuletiheyskin sopi joten tässä lopputulos:
                                        Tappan Zee
                                 Lanka: Silke Tweed
                                 Langanmenekki: n.350g
                                 Puikot: 4,5
Jakun neulominen aloitettiin ylhäältä. Neuloin koko neuleen pyöröpuikoilla, malli oli helppo ja nopea neuloa. Kainaloiden kohdalla työstä jätettiin silmukoita pois ja alaosan neuloin sileää neuletta. Ohjeesta poiketen en tehnyt helmaan enää pitsikuviota vaan neuloin siihen kolmisen senttiä ainaoikeaa ja koska olen PITKÄ, tein muutaman lisäsentin helmaan. Tässä vielä lähikuvaa yläosan pitsiosuudesta:
Ylempi kuva on aika tumma eikä tuo sinapinkeltaista väriä niin hyvin esiin kuin alempi kuva. Olen TOSI,TOSI tyytyväinen tähän. 

Talvella neuloin itselleni tunikan Novitan Puro-langasta. 
Ohje: Novita talvi 2009, malli n:o 36
Langanmenekki oli yhdeksän kerää, koska neuloin tästäkin pidemmän kuin ohjeessa neuvottiin. Tätä neuletta olen pitänyt todella paljon, erityisesti tykkään tuosta roikkuvasta kauluksesta. 

Ja onhan sitä yhdet sukatkin  taas saatettu loppuun. 
                  Kalajoki-sukat
                  Malli: Kalajoki-sukat (pdf)
                  Suunnittelija:Tiina Seppälä
                  Lanka: Vuorelman Veto
                  Langankulutus:90g
                  Puikot: 3mm bambuiset
                  Koko: itselleni sopivat, ehkä joku 41
Kantapään tein ohjeen mukaan,varvaskavennukset normaalit,ei kuten ohjeessa. Näitä oli mukava neuloa, koska kuvio tehdään vain yhdellä puikolla ja muilla neulotaan sileää.
Näiden sukkien ohje on syntynyt Kalajokilaaksolehden sukkakilpailusta ja koska sitä Kalajoella asutaan, niin pitihän ne nimikkosukat viimein tehdä. Aion tehdä vielä joskus toisetkin samanlaiset. 
Aika vaikea kuvata sukkia omassa jalassa...

Viime syksynä tein aika paljon koruja siemenhelmistä. Korujen värkkääminen on semmoista puuhaa, että siihen kun "hurahtaa", niin se on sitten menoa...
Tämä kaulakoru-ranneketju-setti on ensimmäiseni,jossa käytin vaijeria. Vaijeri on hopeoitua, koska en raaskinut ostaa aitoa hopeavaijeria ensimmäisiin kokeiluihin.Vaijeri on kieputettu jigin ympäri ja sinne väliin on pantu helmi. Osat kiinnitetään yhteen, kun kaikki osaset on valmiina. Idean tähän settiin sain ostamani jigin käyttöohjeista ja vinkeistä.
Lähikuva ranneketjusta, josta saa ehkä paremmin selvää:


Siemenhelmikoruista ensimmäisenä tein äidilläni olleen kaulakorun mallin mukaan. Tässä kaulakorussa helmet ovat aika isoja, niillä oli helppo aloittaa. Helmityölanka pujotetaan neulansilmään ja sitten vaan pistellään helmiä jonoon...Ei aivan oikeasti, alussa oli kyllä vaikeaa!!!
Vielä lähikuva:
Koska tämä vuodenaika on niiiiin kiireistä aikaa, ettei käsityöt oikein edisty, laitan tähän kuvia Tilda-ompeluksista, joita tein ennen joulua. 
                                      Unienkelini...


                                          Pupuseni...


                              Jalustalla seisova enkelini...




Alimmainen pulska enkeli-lady on valmispakkauksesta, ylempi samoilla kaavoilla tehty harjoitustyö.





                                  Hiiripesue...isä, äiti ja 2 poikasta.

                Ja samat hiirulaiset omassa korissaan kiltisti istumassa.
Näihin Tilda-hahmoihin olen ottanut ohjeet Tone Finnangerin kirjoista "Tilda, satumainen talvi" ja "Tildan talossa".

Voi jospa vuorokaudessa olisi enemmän tunteja, että ehtisi tehdä kaikki ne käsityöt, joita on suunnitellut. Näitä neuleblogeja kun katselee, niin tuntuu että muut saavat niin paljon tehdyksi. Ehkä se on tämä ikä ja  epäsäännöllinen kolmivuorotyö, joka välillä niin kovasti väsyttää. No, nyt on saatu nauttia niin lupaavista kesähelteistä, että kyllä se taas tästä...

keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Nuhanenänä

Töissä on ollut todellinen flunssa-aalto ja tottakai se sitten iski minuunkin. Kurkku oli kipeä koko eilisen päivän, nenä vuotaa ja eilen illalla nousi kuumettakin. Tänään sitten parantelen tautia täällä kotona, vaikkakin vähän huonolla omallatunnolla. Kuten kaikki varmasti tietää, hoitoalalla ei välttämättä palkata sijaista tekemään sairaspäiviä, niinkuin ei aina minunkaan työpaikallani. Elikkä siellä ne nyt työkaveri-raukat puurtavat osan minunkin työstäni tänään...No jospa tästä jo viikonlopuksi paranee työkuntoon, ettei enää useampi saisi tartuntaa.

Viime vuonna ennen joulua oli oikea huivien-kutomus-buumi. Tein niitä aika monta, joululahjoiksi ja itselle. Tykkään neuloa näitä niskasta aloitettavia huiveja, vaikka muistan ensimmäistä aloittaessani, kuinka en millään aluksi ymmärtänyt kaavioita.

                            Minttumaari-huivi
                            lanka: joku komeron kätköistä löytynyt
                            puikot: 4,5 Addi-pyöröpuikko

                        Vielä sama huivi lähempää






Kyllä tällekin huiville vielä nimi löytyy, ohje on hukassa, enkä 
kuolemaksenikaan saa päähäni,mikä huivi on kyseessä!
Lanka: Drops Alpaca, ja sitä meni tosi vähän  
                                 Sama huivi lähempää



Salomonin-solmuilla tehty huivi. Virkattu todella ohuesta koneneulonta-langasta, joka ei tunnu ikinä loppuvan...
                             lähikuvaa...






Ohje: Moda 3/2006, malli no:8
Virkattu pienistä palasista, jotka yhdistetty huiviksi. Väri on ihana sammalenvihreä.

                Lyhythihainen jakku, malli nro 118-4    
Neuloin tämän jakun DROPS DELIGHT -langalla täysin ohjeen mukaan 3,5 numeron bambupuikoilla.Oli aika hidas kutoa noinkin ohutta lankaa ohuilla puikoilla, varsinkin etukappaleissa, joissa neulottiin koko ajan lyhennettyjä kerroksia. Tästä tuli kerrankin todella onnistunut neulomus pitkään aikaan.


Viimeisiä lankahankintoja:

Näihin on jo suunnitelma valmiina!!!




Novitan virkkauslankaa, ruskea itselle, mustasta tulee virkattu palaliina työkaverille.



Kirppislöytö, miljoonia metrejä ohutta koneneulontalankaa kympillä. Näistä saa vaikka mitä kun yhdistää. Lisänä pikku nöttönen ohutta virkkauslankaa, otin, kun oli niin herkullisen väristä.






tiistai 11. toukokuuta 2010

Sukkia

Talven aikana olen neulonut aika paljon sukkia. Neulon niitä kyllä mielelläni, mutta sen toisen sukan parin aloittaminen on aina yhtä vaikeaa. Yhden sukan neulominen samalla mallilla kyllä menee, mutta toisen samanlaisen aloittaminen tökkii aina...

Pidän yleensä jotakin helppoa sukankudinta aina tekeillä, sillä silloin voi samalla katsoa vaikka televisiota.


                               Pulsations Sock
                            by Amy King
                            Lanka: Novita tico tico



                            Perussukat Novita Nallesta



 Tällekin on ohje jossain...





                 Perussukat, Step-sukkalanka 



          Perussukka, lankana Austerman Step





                                   Koiranputkisukat

                                   Lanka: Novita Nalle





                           Monkey-sukat
                           Lanka:Austerman Step






 
Perussukka, lanka Teetee Pallas





lauantai 8. toukokuuta 2010

Äitienpäivänaattona

Täällä meillä maalla ei kovinkaan usein törmää näihin harvinaisempiin neulelehtiin. Muutama viikko sitten tein kuitenkin löydön: Interweave Knits spring 2010-lehti löytyi lehtihyllystä. 






Ja houkuttelevia ohjeita, esim nämä:


 Double V Gardigan by Melissa Wehrle













 Tissue Gardigan by Deborah Newton












 Wasabi Peas sock by Amy Palmer













Ja sitten se tietty malli, joista en muistanut ottaa kuvaa, just se, joka on jo puikoilla...

Löysin Positiivareista yhden värssyn ja koska huomenna on äitienpäivä, halusin laittaa sen tähän: 

                                          "Kanssani kuljit,
                                           kädestäni kiinni pidit.
                                           Kanssani katselit
                                          ihmeitä maailman ja
                                          minulle niitä selitit.
                                         Lohdutit surussani
                                        ja hiuksiani silitit.
                                       Kuljit kanssani
                                      matkan lapsuudesta aikuisuuteen,
                                      minut syliisi suljit.
                                     KIITOS äitini, että saan olla kanssasi."
                                                   Positiivarit; Annu Valo              

                                                                    

                                          HYVÄÄ ÄITIENPÄIVÄÄ KAIKILLE ÄIDEILLE!