tiistai 26. elokuuta 2014

Nimi vaihtui

Olen jo kauan - melkein tämän blogin alkuajoista asti, miettinyt blogini nimen vaihtamista. Jotenkin on tuntunut, että pelkkää nimeä "Kuunliljapiha" ei oikein osaa yhdistää käsitöihin...kuitenkinhan tämä on käsityöblogi ja samalla itselle kuin päiväkirja, johon näitä neulomuksia, virkkauksia ja muita näpertelyjä kirjaan. Blogiosoitehan pysyy yhä samana, mutta nimi on nyt tuo Kuunliljapihan silmukat.


Tuossa elokuun alkupäivinä laitoin tänne kuvaa virkatusta tunikasta. Siellä kerroin virkkaamastani toisesta samanlaisesta tunikasta.

Tässä lanka on Mandarin Petit ja koukku 2,5. Ja ohje tähän löytyy täältä.


Laitanpa tähän vielä erään kuvan käsityöstä, joka ei ole minun tekemäni. Viime vuonna eli v. 2013 tammikuun alusta joulukuun loppuun pidin töissä aina perjantaisin ns. muistiryhmää. Se oli tarkoitettu vielä kotona asuville muistisairautta sairastaville miehille ja naisille. Heitä oli ryhmässä 6-7 henkilöä joka viikko. Järjestin siellä heille kaikenlaista virikettä ja aktiviteettiä unohtamatta tietenkään kädentaitoja. Elokuun puolessa välissä toin kotoa jämälankoja ja pahvisia ympyröitä, ja he opettelivat uudelleen tupsujen tekoa. Uudelleen siksi, että kuten muutkin asiat, myös käsitöitten tekeminenkin oli jo unohtunut. Laitoin heille jokaiselle hakaneulaan kiinni pitkän langanpätkän ja voi sitä innostusta ja iloa kun tupsujen teko onnistui. Joka viikko asia opeteltiin uudestaan ja pikkuhiljaa tupsuja olikin melkoinen määrä.
Toin kotoa vanhan poppanaliinan, johon ompelin tupsut kiinni ja näin hieno seinäryijy siitä tuli...

...eikä kukaan uskoisi, kuinka solmussa langat välillä oli kun niitä vanhoilla vapisevilla käsillä selviteltiin!
(Harmi, että säästösyistä tuo ryhmän vetäminen sitten joulukuussa loppui minun osaltani).




torstai 21. elokuuta 2014

Vuosikymmenten takaa

Enpä kehtaa tunnustaakaan, kuinka paljon aikaa vietän tuolla facebookissa. Yleensä kuitenkin luen paljon erilaisia käsityöryhmiä ja sisustusjuttuja. Nyt tuosta "pahasta" tavasta oli kuitenkin jotain hyötyäkin. Eräältä kirpputoripalstalta bongasin vanhat lastenvaunut, jotka ostin sieltä sitten vain 20 eurolla. Pari viikkoa niiden kunnostamisessa meni, mutta sainpa niistä sitten kuitenkin mieleiseni.


Harmi, kun en hoksannut ottaa kuvaa näistä vaunuista ostohetkellä. Ne oli joskus aikoinaan maalattu oikein kauniilla vaaleanvihertävällä maalilla, joka oli kuitenkin pahasti hilseillyt jo pois. Tuo työntöaisa ja akselit oli paksussa ruosteessa. Isäntä hiekkapuhalsi ruosteet pois ja sitten osat maalattiin valkoisella. Vaunuosan maalin hiomisessa oli suuri urakka, koska se oli tosiaan hilseillyt paikotellen ja toisin paikoin maali oli tosi lujassa. Maalasin vaunut uudelleen kahteen kertaan.

 Tuossa reunuksessa oli jotain vanhaa vahakangasta, joka melkein mureni käsiin. Siihen naputtelin pikkunauloilla uuden kangasreunuksen pitsin kanssa. Pieniä kolhuja ja koloja näissä näkyy edelleenkin maalin alta, mutta en halunnutkaan tehdä näistä uudennäköisiä.


Sitä en tiedä, onko näissä mahdollisesti joskus ollut vielä lisänä kuomu, en ainakaan löytänyt mitään jälkiä vaunujen yläosasta, johon se olisi ollut joskus kiinnitettynä.

Äitini muisteli, että hänellä olisi ollut tämäntapaiset vaunut viisikymmentäluvun alkupuoliskolla, joissa hän olisi nukuttanut isosiskoani.

maanantai 18. elokuuta 2014

Tähtösiä

Olen nähnyt monessa blogissa näitä pieniä virkattuja tähtiä. Näitähän voi virkata mistä langasta tahansa, mutta minä virkkasin omani puuvillalangasta.



En enää muista, mistä tuon mallin löysin, joten laitanpa nyt tähän vähän ohjetta siitä, miten minä nuo virkkasin.

Aloita tähden virkkaaminen käyttämällä magic ring-menetelmää. Ohje siihen löytyy täältä. Virkkaa lankaympyrään 3 ketjusilmukkaa ja 2 pylvästä + 1 ketjusilmukka. Toista virkkaamalla 3 pylvästä + 1 ketjusilmukka, kunnes renkaassa on 5 kolmen pylvään ryhmää ja niiden välissä 1 ketjusilmukka. Lopeta kerros virkkaamalla piilosilmukka aloituksen kolmanteen ketjusilmukkaan. Kiristä aloitus-langasta, kunnes ympyrä kiristyy sopivasti.
 
Sakaroita varten virkkaa 6 ketjusilmukkaa. Virkkaa 1 piilosilmukka toiseen silmukkaan koukusta lukien, sitten 1 kiinteäsilmukka, sitten 1 puolipylväs, 1 pylväs ja vielä 1 pitkäpylväs viimeiseen ketjusilmukkaan. Kiinnitä valmis sakara piilosilmukalla keskiympyrän pylväiden väliseen ketjusilmukkaan. Toista kunnes tähdessä on kaikki viisi sakaraa.



Valmiit tähdet on hyvä kostuttaa ja pingottaa alustalle nuppineuloilla.




Yhdistin tähdet langalla ja laitoin roikkumaan tuohon vanhaan ikkunanpokaan.

torstai 7. elokuuta 2014

Virkattu tunika

Törmäsin tähän malliin eräässä facebook-ryhmässä ja koska se näytti niin kauniilta toisten tekemänä, niin päätinpä minäkin yrittää. Yksi ongelmista oli, että ohje on vain kaaviona, eikä lainkaan mitään kirjoitettua ohjetta. Ryhmässä oli kuitenkin ns. keskustelupalsta, jota lukemalla ja josta neuvoja kysymällä ongelmat oli helppo selvittää. Enpä ole kuitenkaan varmaan koskaan eläissäni purkanut niin paljon kuin tätä tehdessä. Ja yleensä tehdyt virheet huomasi vasta muutamaa kerrosta myöhemmin, kun kaavion silmukat ei enää riittäneet tai niitä oli liikaa. Onneksi kuitenkin apua sai tarvittaessa muilta ryhmän jäseniltä ja niinhän tämä vain sittenkin valmistui.

Ohjeesta poiketen jätin viimeisen kerroksen tekemättä ja yhdistin sivusaumat ompelemalla, ohjeen mukaan ne yhdistettiin virkkaamalla. Tein tästä myös vähän pitemmän kuin ohjeen malli jatkamalla helmaosaa muutaman kerroksen verran.

Lanka on Catania-puuvillalankaa, sitä kului tähän 350g, koukku oli 2,5.

Olenpa sitten virkannut jopa vielä toisenkin samanlaisen, eri langasta ja väristä. Toinen yritys onnistuikin jo vähän vähemmillä purkamisilla.

Ohje tämän tunikan kaavioon löytyy täältä.


Minun lempiperennat kukkii...



tiistai 5. elokuuta 2014

Kesälaukku

Olikohan nyt vika bloggerissa vai tässä pöydän ja koneen välissä, mutta vasta kolmannella kerralla onnistuin lisäämään kuvia. Kuvat kääntyivät jostain syystä vaakatasoon, en ymmärrä syytä...

Virkkasin itselleni uuden kesälaukun. Tykkään virkata noita afrikankukkia. Niitä on tosi nopea tehdä ja niihin saa tehokkaasti kulutettua pienetkin jämälangat.

Lanka on Novitan Miamia, koukku 4,5. Ohje afrikakukkien virkkaamiseen löytyy esim. täältä.

Tähän laukkuun virkkasin 23 kokonaista ja 2 puolikasta kukkaa. Puolikkaaseen kukkaan löytyy ohje täältä.

Laukun ohje oli ruotsinkielinen, mutta silti helposti seurattavissa. Ohje esim. laukun kokoamiseen löytyy siis tästä.

Ompelin laukkuun vielä vuorinkin. Lisäsin vuorikangasta vielä kantohihnaankin, koska se yleensä venähtää käytössä.


Tosi kovat helteet on nyt kyllä hemmotelleet meitä lomalaisia. Vähän liian kuumaa minun makuuni, mutta voihan sitä päivän kuumimmat tunnit istua vaikka sisätiloissa virkkaamassa...