sunnuntai 6. lokakuuta 2013

Kalajoki-sukat

Parin viikon mittaiseksi taisi venähtää nyt taas blogitauko. Minulla on nuo työtehtävät vähän muuttuneet toistaiseksi, ja uusiin asioihin opetteleminen on vienyt jo omaa vapaa-aikaakin niin paljon, että käsitöihin on jäänyt aikaa tosi vähän. Vaikkakin työ on edelleen vanhustyötä, niin nykyään teen sitä kolmessa eri työpisteeessä eri asiakkaiden kanssa. Kolmena päivänä viikossa  pidän vanhuksille pelkästään ns. viriketoiminnan päiviä, joten melko paljon menee omaakin aikaa työn suunnitteluun ja valmisteluun. Yksi ryhmä on pelkästään muistisairaille, joten heille on suunniteltava aina omat asiansa. Tätä on nyt tarkoitus jatkaa ainakin vuoden loppuun asti ja onhan se vähän vaihtelua pelkkään dementiakodissa tehtävään työhön, jota olen tehnyt jo kymmenen vuotta samassa paikassa.

Oman paikkakunnan sukat sain valmiikksi kuitenkin jo viime viikolla, en ole niitä vain tänne ehtinyt vielä laittaa.
Kalajoki-sukat, ohje löytyy täältä

Lanka on viime syksynä aronianmarjoilla värjättyä Nalle-lankaa, jota kului näihin sukkiin 80g.

Muistelimme juuri eräänä perjantaina tämän muistiryhmäni kanssa vanhoja kalajokisia murresanoja, ja taitaapa niistä osa olla puhekielessä käytössä vieläkin.
Osa sanoista on hauskojakin, esim. "kahaveli" = haarukka, "vakstuuki" = vahakangas, "raatata"=jutella, "pilikkumi"= isohko kulho, "lakslooja"= uunissa valmistettu kalalaatikko, "polttarainen"=nokkonen, "sihveli"=rikkalapio, "taltriikki"=lautanen, "kartiini"=verho...paljon muitakin hauskoja murresanoja täälläpäin on, mutta taitavat pikkuhiljaa unohtua, koska nuoremmat eivät niitä enää käytä.

Oikein aurinkoista lokakuun sunnuntaita kaikille, pari uutta lukijaakin olin saanut, joten tervetuloa heille molemmille!

14 kommenttia:

 1. Nätit on! Ihan vasta minäkin Kalajoet neuloin :).

  VastaaPoista
 2. Minä vaan ihailen noita kalajokisukkia!!! Olen niin kehno ohjeista tekemään, ja niinpä sitten keksinkin omia ratkaisuja neulomuksiin.....
  Hyvin on värikin pysynyt tuossa langassa, kun sitä usein epäillään tuolla värjäyspiireissä, ettei mm marjoista saatu väri olisi pysyvää...

  VastaaPoista
 3. Tuo kahveli on muuten Jämsänkin suunnassa. Mummu sitä joskus käytti ja vielä se on näin kolmekymppisenkin muistissa. :)

  Kalajokisukat ovat aina niin ihanat ja edelleen roikkuvat tekemättömien töiden listassani.

  VastaaPoista
 4. Luulenpa, että monet sanat ovat tuttuja muuallakin, esim. Lapissa on monta noista sanoista. Tulleet varmaan evakkojen myötä. Sukat ovat komeat!

  VastaaPoista
 5. Kauniit on nuo kalajokelaiset.
  Monia tuttuja sanoja mei murteessakin käytettyjä, kahveli, kihveli, muutaman kirjaimen heitto vain. Taltriikki on tuttu myös.
  Nokkosta sanottiin vihulaiseksi.

  VastaaPoista
 6. Kauniit sukat,on hyvän väriset.Tuttuja sanoja täällä etelässäkin...

  VastaaPoista
 7. Voi että osaakin olla kauniit. Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 8. Ihana tuo malli ja tosi kaunis väri on tullut aronialla.

  VastaaPoista
 9. Kauniit sukat :) Tuo väri sopii niihin erityisen hyvin.

  VastaaPoista
 10. Sukat ovat tosi kauniit! Vaikka olen Keski-Suomesta/Hämeestä, jotkut sanat ovat tuttuja. Esim. kahaveli oli meillä kahveli, sihveli oli kihveli ja vakstuuki myös tuttu.

  VastaaPoista
 11. Kauniit sukat! Tutuilta kuulostivat useimmat murresanat myös porilaisen korvaan. Mummuni niitä käytti ahkerasti ja harmittaa, ettei tullut ylöskirjoitettua sanoja ja sanontoja.

  VastaaPoista
 12. Nuo Kalajokisukat on kyllä tosi ihanat.
  Tuttuja sanoja on paljonkin ja taitaa olla osa ruotsin kielestä lainattuja. Lisätään listaan vielä hantuuki ja nestuuki, joita isäni taitaa vieläkin käyttää :)

  VastaaPoista
 13. Löysin blogiisi Sukkasadon hillokellarin kautta. Nämä sukat ovat todella kauniin väriset ja malli on kiehtova. Nimensä mukainen kuviointi. Ja toki mieltä lämmittää, kun mallin nimi viittaa lapsuudrn maisemiin. :)

  VastaaPoista