torstai 29. heinäkuuta 2010

Viimeinen KYH valmis

Sain viimeinkin pääteltyä langat ja pingotettua tämän viimeisen, vielä keskeneräisenä olleen KYH-työni. Nyt ne on kaikki valmiina!!! Olen niin tyytyväinen itseeni, että sain nämä kaikki 26 aloitettua käsityötä valmiiksi. Yleensä innostun aloittamaan paljonkin erilaisia töitä, mutta paljon jää kyllä keskeneräiseksi lojumaan käsityökorin pohjalle. Jos tällainen samanlainen tempaus tulee vielä joskus uudestaan,aion kyllä osallistua.


Mutta tässä tämä liina valmiina:


Palasista virkattu liina, aloitettu 24.6, valmis 28.7
Malli: "Lea, virkkausideoita" no.4/2008, malli 32
Koukku:1,25
Lanka:Novita virkkauslanka
Koko: n.50x85

Oli kyllä suuritöinen liina, vaikka palasia ei kovin paljon olekaan. Lankojen päättelyssäkin meni parisen päivää (joka palassa oli 4 langanpätkää, reunuksessa n.8 eli yhteensä n.130 pientä pätkää...). Lisäksi minulle tuli melkoinen moka reunusta virkatessani. Ostin uuden lankakerän ja olin tehnyt tuota reunusta jo muutaman PITKÄN kerroksen. Katsoessani liinaa sitten kerran oikeassa päivänvalossa, ihmettelin, miten se oli niin kumman näköinen. Ja kuten arvata saattaa, olin ostanut luonnonvalkoista lankaa täysin valkoisen sijasta!!! Niin siinä sitten purettiin kaikki reunuskerrokset ja aloitettiin sama uudelleen oikean värisellä valkoisella. 

Olen nyt tehnyt samalla mallilla vähän pienempää liinaa, siihen tulee vain 21 palaa, tässä palasia on 32.

Näin se on tämä Kesäyön Hullutus-tempaus minun kohdaltani nyt virallisesti valmis. 


Laitanpa tähän vielä kuvia näistä meidän kissoista:

Nämä pikkukissathan syntyivät toukokuun loppupuolella. Ovat niin syötävän suloisia kaveruksia. Näistä pitää varmaan kohta luopua ja etsiä niille uusi koti. Nämä kyllä tuntuvat NIIN omilta, että miten niistä voi luopua...


Pikkukissat, eli Nipsu ja Napsu, kuten me heitä nimitämme, tykkäävät nukkua kaikissa tosi ahtaissa paikoissa. Tämäkin kori on niin pieni, että ne kahdestaan mahtuvat siihen juuri ja juuri. Mutta eiköhän yhtenä päivänä ollut äiti-Tildakin tunkenut samaan koriin:
Ahtaaksi käy nukkumapaikka...







lauantai 24. heinäkuuta 2010

Sadepäivän askareita

Tässä eräänä päivänä, kun satoi vettä, keräsin terassille huovutusvilloja. Jonkun verran aiemminkin olen kokeillut neulahuovutusta, nyt ajattelin kokeilla märkähuovutusta. Laitoin pienen rasian pohjalle villoja ristiin rastiin melko paksusti, siihen päälle "ripottelin" mäntysaippua-vesi-liosta ja aloin hiertämään. Sain siitä kasattua jonkun moisen levyn (ajatuksena oli tehdä pannulappu), mutta eihän se kunnolla huopunut. En tiedä, missä vika??? Täytyy vielä harjoitella...


Näitä rintakoruja sitten värkkäsinkin loppupäivän:

Nämä on tehty neulahuovuttamalla semmoisen muotin sisällä. Ostin sen muotin viime talvena jostain nettikaupasta, en jaksa enää muistaa, mistä. Ruusun takana on kiinnittimenä (toistaiseksi) pieni hakaneula.



Tämä on tehty pistelemällä huovutusneulalla villoja piparkakkumuotin sisälle. Lopuksi ompelin siihen vielä helmiä koristeeksi. 


Tuo pienempi rintakoru on sitten tehty ns. märkähuovutuksena. Revin erivärisistä huovutusvilloista n. 15 cm mittaisia pätkiä, kastelin käteni mäntysaippua-vesi-liokseen ja aloin hiertää "putkiloa" kämmenten välissä. Hiersin niin kauan, että villat olivat huopuneet yhteen. Huuhtelin ja tein solmun keskelle. Koristeeksi tähänkin ompelin lisäksi helmiä. Takana on näissäkin kiinnittimenä pieni hakaneula. 

Huovuttamista olisi kyllä mukava opetella enemmänkin, mutta kun on niin paljon kaikkea, mitä haluaisi tehdä, mutta niin vähän aikaa... 

Yhdet sukatkin olen tällä viikolla aloittanut:

Kiva, helppo ja nopea malli, näistä enemmän kun valmistuvat.

Tässä lähikuva vielä näistä neliskanttisista sukkapuikoista. Näillä on TODELLA mukava neuloa ja tuntuu siltä, etteivät sorminiveletkään kipeydy yhtä helposti kuin pyöreillä sukkapuikoilla neuloessa.


Lastenlapset olivat meillä yökylässä ja eilen illalla olimme sitten mato-ongella. Yleensä ahvenia on tänä kesänä saanut ongella melko mukavasti, mutta nyt eivät kalat olleet oikein nälkäisiä. Parhaimman saaliin sai tämä meidän kolme-vuotias, joka sai neljä ahventa ja kaksi särkeä:




Neljä niitä on ja yksi TOSI ISO, kuten neiti itse tuumasi.
Kuusivuotias isoveli kyllä masentui täysin, kun pikkusisko veteli kaloja vedestä. Laiturin päästä kuului:"Tää on niin tylsää..."

Viikko vielä lomaa jäljellä, nautitaan kesästä!

tiistai 20. heinäkuuta 2010

Loman alku

Kesälomaa tässä olen aloitellut pikkuhiljaa. Tällä erää pidän lomaa vain kaksi viikkoa, loput kolme pidän sitten joskus syyskuussa. Sääkin on tällä hetkellä mitä parhain kesäloman viettoon, lämmintä ja aurinkoa riittää. Matot ja ikkunat ovat nekin jo kaikki pestynä, joten lomasta voi nauttia ilman, että stressaisi itseään tekemättömillä töillä. Joskus ennen lomaa sitä suunnittelee ja miettii, että miten ehtii taas tehdä kaikki tekemättömät työt ennenkuin loma loppuu. Ja kuitenkin, eikös loma ole kuitenkin lepoa ja virkistäytymistä varten, että jaksaa taas nauttia siitä työstäkin!

KYHäilyt ovat loppusuoralla. Viimeisenä eli 26.6 aloitettu huivi valmistui eilen. 

Lankana oli joku tosi vanha vyötteetön tekokuitulanka, jota meni suunnilleen 70 g. Pituutta huiville tuli 120 cm.
Puikot olivat vitosen bambupuikot.

Tämä huivintekele joutui jo välillä pikkuterroristienkin käsittelyyn. Meillä on vielä ne kaksi kissanpentua, jotka syntyivät toukokuussa. Ja eivätkös ne sitten yhtenä päivänä olleet saaneet tämän kutimen tassuihinsa. Olihan siinä sitten lankalenkkejä venytelty oikein kunnolla. No, onneksi ne sai kutakuinkin oikeaan malliin virkkuukoukun ja pitkän äheltämisen jälkeen.

Pikkukissat ovat kyllä turhankin kiinnostuneita langoista. Heti kun ne huomaavat, että jossakin taas langat heilahtaa, niin eikös siinä heti ole kaksi nappisilmäistä "apulaista" tassujensa kanssa leikkimässä. Ja lankakorihan tietysti olisi se pehmein nukkumapaikka...

Kesäyön hullutus-tempaus on minun kohdallani vielä sen verran kesken, että palasista virkattu liina,joka on aloitettu juhannuksena, olisi lankojen päättelyä ja pingotusta vailla. Pääteltäviä lankoja kyllä riittääkin, liinan nurja puoli on "hapsuja" täynnä.

Olen tässä viime päivinä miettinyt asiaa, joka mietityttää varmasti muitakin, eli miten hinnoitella omat käsityönsä. Eräs ihminen pyysi, että virkkaisin hänelle melko isotöisen pitsiliinan. Langat ostan itse, mutta miten arvioida itse työn hinta? Tuntipalkkaahan ei kannata edes ajatella, sen verran kauan tässä työssä varmaankin menee aikaa. Vaikka näitä käsitöitä tekee näin huvikseen/ajankuluksi/koska pitää käsitöiden tekemisestä, niin kyllähän siitä sitten kuitenkin jonkunlaisen maksunkin haluaa, jos toiselle tekee. Onhan varmasti olemassa ihmisiä, jotka arvostavat käsin tehtyä, mutta itse eivät osaa/halua niitä tehdä, ja ovat valmiita myös maksamaan niistä. Toisaalta on taas niitäkin, jotka eivät osaa edes ajatella, miten paljon työtä pienessäkin käsityössä voi olla.



Pihallakin räpsin vähän kuvia viikonloppuna. Kukkaset ne vain jaksaa kukkia, vaikka vedenkantaja ei aina niin jaksaisikaan...



Tämän kukkapurkin päällystin viime kesänä kaakelinpalasilla.





Kuunliljat, joita meidän pihalla kasvaa aika paljon...

maanantai 12. heinäkuuta 2010

Suomusukat valmiina

Viimeinkin valmiina. KYH 20 valmistui tänä aamuna elikkä nämä:

Suomusukat
Lanka: Novita Nalle luonnonvalkoisesta Kool-Aideilla värjätty kelta-vihreä-valkoinen
Puikot: no.3
Langanmenekki: noin 80 g.

Kaunis malli ja helppo mallikuvio. Tuntui kyllä vähän hullulta neuloa villasukkia tämmöisellä helteellä...

Viime viikolla postiluukkuun kolahtivat nämä:

Siis ei kummassakaan lehdessä yhtään semmoista mallia, että olisin heti aloittanut tekemään. Novita-lehti oli jotenkin sekava, pipoja, huiveja tunikoita ym. niin sikinsokin, että vaatii ilmeisesti hyvin tarkkaa lukemista ja selailua. Kävin kaupassa vähän hiplailemassa näitä Novitan uusia syksyn lankoja, kovin olivat paksuja, mutta kuitenkin niin pehmeitä.

Postissa tuli viime viikolla myös tämä:
Ihana Cookie A:n Sock innovation. Siis aivan ihania sukka-malleja kirja täynnä. Tämä jos joku saa sormet hamuilemaan sukkapuikkoja...

Eilen kaupassa käydessäni sorruin ostamaan tämän:
Ostin tämän sen takia kun tässä oli esim.ohje virkattuun teekannun suojukseen. Olihan tässä tosin kyllä paljon muutakin kaunista tehtävää.

Merelläkin käytiin taas veneilemässä viikonloppuna. Kyllä sai taas kerran siinä kalliolla istuessa todeta, kuinka karua ja kaunista näillä ulkomeren saarilla onkaan.

Nämä kuusenoksat kasvoivat kivien koloista kalliolla, en tiedä mistä ottavat ravintonsa! Hyvinvoivan näköisiä oksia olivat kuitenkin.

Tällä samalla saarella oli kovasti myös näitä:

Tyrnipensaita

Näitä kasvaa täällä saaristossa luonnonvaraisena. Eivät nämätkään pensaat ilmeisesti paljon maata tarvitse kasvattaakseen marjoja. Marjojen poimiminen on tosi hankalaa, koska oksat ovat hyvin piikkiset. Marjat ovat tuoreena tosi väkeviä, mutta niin vitamiinipitoisia. Niistä tulee kuitenkin aivan ihanaa mehua sekä erilaisia jälkiruokia, hyytelöitä, kiisseleitä yms.

Nyt täytyy alkaa valmistautumaan iltavuoroon, hikinen työvuoro on taas edessä. 

keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Helteellä villahuiveja

Nyt on kyllä saatu nauttia niin lämpimistä päivistä, että välillä on jo vähän toivonut, että viilenisi hiukan. Minä en ainakaan voi lojua auringossa käristämässä itseäni saamatta sydämentykytystä tai hikoilematta itseäni lähes hengiltä. Puolivarjossa on paljon mukavampi istuskella ja onhan se  terveellisempääkin.Kukkapenkit ja nurmikko kyllä jo huutavat lisää vettä taivaalta, kastelukannulla annettu vesi ei tahdo riittää näillä helteillä.   
Töissäkin tarkenee ihan mukavasti, kiire on jatkuvasti. Kesälomittajia ei tahdo löytyä, joten työt tehdään vähemmällä väellä ja se tuntuu kyllä työvuoron jälkeen varsinkin jaloissa. Nuoret, vastavalmistuneetkaan hoitajat, eivät taida olla kovin innokkaita vanhustyöhön. No, kärsivällisyydellä, sisulla ja auttamisenhalulla kaikesta kyllä selvitään. Ja mikä parasta, lomaan ei ole enää kuin parisen viikkoa...

Kesäyön hullutus-projekteja valmistuu hiljalleen. 13.6 aloitettu puikkovirkattu tai varrasvirkattu (miten kukin se haluaa nimetä) huivi valmistui 1.7:

Mallihan oli jostakin, en muista mistä. Lankana oli Lanet, löysin yhden pienen nöttösen lisää, eli menekki oli reilut 50g. Silmukoita 40, lankaryhmässä aina viisi lankalenkkiä. Tuli kuitenkin ihan hyvän mittainen, reilusti yli metrin. Jossakin oli ohje tehdä tätä viivottimella, mutta minusta on parempi tehdä paksulla puikolla. 


21.6 aloitettu koukuttu patalappu, valmis 2.7:

Silmukoita oli nelisenkymmentä, tuli aika reilun kokoinen. Lankoina jotkut vanhat vyötteettömät puuvillalangat.Koukkuaminen sopii kyllä patalappuun, tuli sopivan paksu, ettei sormet pala.


25.6 aloitettu pikkuliina valmistui 4.7:

Malli Lea Virkkausideoita-lehdestä 4/2008, malli no.36.Lanka Novita virkkauslanka, koukku 1,25.

Itse asiassa tein näitä kaksi:

Olipas näissä liinoissa säätämistä. Ohjeen liina oli halkaisijaltaan n. 46 cm, näistä piti tehdä 30 cm, joten kerroksia ja ketjusilmukoita piti muutella. Reunat on vähän löysät, mutta muuten tuli melko hyvät.

Nyt on kesken enää Suomu-sukat, joista toinen on jo valmis ja toinenkin odottaa aloittamista, neulottu huivi (josta on edelleenkin tehtynä vasta ne pari aloituskerrosta) sekä palasista virkattu liina, joka sekin toivottavasti valmistuu tämän kuun aikana...