sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Paperinarusta tehtyjä

Miten voi olla mahdollista, että minulla on tällä hetkellä niin monta keskeneräistä käsityötä? Miten minä en saa nyt mitään valmiiksi? Apuva!

Kun ei kerran ole mitään valmista esitettäväksi, niin laitanpahan tähän muutaman kuvan jo parisen vuotta sitten tehdyistä paperinaru-tekeleestä

Tämän olen tehnyt sillä pitsikukkahärvelillä. Tässä on leveämmän mustan paperinarun päälle kieputettu valkoinen ohuempi paperinaru ja vastaavasti valkoisen leveämmän päälle musta ohuempi paperinaru. Kukkaset olen yhdistänyt pienillä metallirenkailla.





Näihin kahteen sain aikoinaan idean Annelin blogista. Pingotin tavallisen taulupohjan päälle pellavakangasta ja  neuloin paksuilla puikoilla paperinarusta siihen sopivan kokoisen palasen. Paperinaruneuleen ompelin sitten käsin kiinni taulupohjaan ja kuumaliimalla liimasin vielä päälle nuo kukkaset.



Tämän tekemisestä onkin sitten vähän kauemmin kuin pari vuotta, aikoinaan täkäläisessä käsityökeskuksessa myytiin näihin tarvikepaketteja
Pyöröpuikolla sileää oikeaa, sisällä on metallirenkaat. Olisi ehkä ollut parempi kuvata illalla, olisi paremmin näkynyt nuo valot.


Täällä on nyt niin sateinen ja pilvinen sunnuntai-päivä. Lankojakin edelleen värjäilen, nytkin on sienikeitos tuolla ulkona porisemassa.

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Palmikkosukat

Olen aikaisemmin hyvin vähän neulonut sukkia ns. paksummista villalangoista. Nyt kun noita lankoja on tullut värjättyä, niin olen oikein yllättynyt, kuinka mukavaa ja nopeaa on tehdä sukkia myös paksummasta langasta. Minullahan on nyt jo melkoinen varasto värjättyä 7-veljestä lankaa, joten sukkalankojen ei luulisi loppuvan kesken.

Palmikkosukat Novitan viimevuotisesta sukkalehdestä. Lanka on sinipuun lastuilla värjättyä 7-veljestä, jota kului näihin sukkiin 105g neljän numeron puikoilla. Aika voimakasta tuo sinipuun väri on, saa nähdä pysyykö väri pesussa.


Sain syyskuun yllätyspaketissa salaiselta neuleystävältäni valkoista Dropsin Karisma-lankaa sekä Kool-Aid juomajauhetta langan värjäystä varten. Yhtenä iltana sitten värjäsin nämä langat
Näissä on värinä Mango, Cherry sekä Mandarin-Tangerine. Aika siistit, kuten meidän 5-vuotias pojantytär sanoi nämä nähdessään.


Kosotäti oli blogissaan kokeillut kuvakollaasin tekemistä ja onnistunut siinä tosi hyvin. Ja pitihän sitä minunkin sitten kokeilla. Ilmainen ohjelma tämän tekemiseen löytyy esim. täältä.
Näissä kuvissa on ne minun rakkaat kissani.

Hyvää syksyistä loppuviikkoa kaikille!




maanantai 24. syyskuuta 2012

Onnistunut sienivärjäys

Viime viikolla kirjoitin tänne, kuinka Armi lähetti minulle verihelttaseitikkejä kasvivärjäystä varten. Nyt on sitten langat värjätty, huuhdottu, kuivatettu ja ovat valmiina neulottaviksi. (Vaikka en minä tiedä, raaskiiko näistä mitään edes neuloa).

Pohjalla näissä oli luonnonvalkoinen Seitsemän veljestä-lanka.

Vasemman puoleinen värjätty pelkillä verihelttaseitikin lakkiosilla.
Keskimmäinen vyyhti värjätty verihelttaseitikin jalkaosilla.
Oikeanpuoleista vyyhtiä varten keitin vielä uudelleen jalka-ja lakkiosat ja niistäkin tuli vielä näin kaunis lanka.


Olen oikeasti ihan pikkuisen ylpeä itsestäni, koska ensimmäinen sienivärjäyskokeiluni onnistui näin hyvin.

Kiitos Armi vielä kerran lähettämistäsi sienistä!

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Pientä virkkausta

Täällä sukankutimien ja langanvärjäyksien keskellä olen saanut valmiiksi pari pientä virkkaustyötäkin.

Patalappujahan aina tarvitaan
 Tyynen patalappu
Seitsemän veljestä taitaa olla tuo punainen lanka, mutta valkoisen alkuperä on tuntematon. Tosi helppo tätä oli virkata, kun viimein ymmärsi tuon värin vaihtumisen kohdalla kääntämisen.Olisi vain kannattanut virkata punaista pohjaa vähän pitemmälle kuin neliskanttiseksi, vaihtovärillä takaisinpäin virkkaaminen kun vähän veti työtä pienemmäksi.


Näitäkin on kiva käyttää

Tiskirätti, johon löytyi ohje tästä blogista.
Lanka tässä on Mandarin petit-puuvillalankaa.
Aluksi virkattiin pohjaosa ja siihen päälle ketjuvirkkauksella tuo ruudukko. Lankavalinta oli kyllä mahdollisimman huono, koska kyseinen lanka on erittäin löyhäkierteistä. Päällevirkatessa virkkuukoukun pää oli jatkuvasti väärässä säikeessä.


Kovin on pilvinen taas tämä sunnuntai, ei kuitenkaan vielä ole alkanut vettä satamaan.

Sydämelliset kiitokset kaikista kommenteista, niitä on aina niin mukava saada. Tervetuloa myös uudet lukijani, teitä on yhteensä jo 50!



torstai 20. syyskuuta 2012

Sienilähetys

Voi että voi maailmassa olla ystävällisiä ihmisiä. Minä kun olen tänne nyt kirjoitellut ja laittanut kuvia noista aloittelijan kasvivärjäyksistä, niin nyt voinkin sitten kokeilla sienivärjäystä. Kästyöimmeisen tekeleet-blogista Armi ilmoitti, että hän voisi lähettää minulle verihelttaseitikkiä, koska minä en niitä täältäpäin ole löytänyt. Ilmoitin hänelle osoitteeni ja jo eilen hän oli käynyt keräämässä metsästä näitä sieniä, laittanut ne matkahuollon kautta tulemaan ja jo tänään hain täkäläisestä matkahuollosta sienilähetykseni.

Puolitoista kiloa verihelttaseitikkejä.

Armi oli kirjoittanut vielä korttiin ohjeita, miten toimia näitten sienten kanssa, joten erottelin sitten jalat toiseen ämpäriin


Jalkaosat vielä odottaa keitosta, lakkiosat ovat nyt jo kattilassa kiehumassa. Todella kauniin tummanpunaista näkyy liemi olevan.

Huomenna sitten alan värjäämään lankaa näissä liemissä, toivottavasti onnistun saamaan kauniita värejä.

Tuolla Armin blogissa kannattaa kyllä käydä ihailemassa, hän värjää todella kauniita lankoja eivätkä hänen käsityönsäkään mitään tekeleitä ole, vaan todellisen kästyöimmeisen taidonnäytteitä.


Piste iin päälle oli vielä tämä yllätys saamassani paketissa
Hän oli laittanut pakettiin mukaan minulle vielä tällaiset kirjoneulelapaset!!! Kauniit värit, lämpimät ja juuri minun käteeni sopivat.
Ihanat!

Halaus, rutistus ja sydämellinen kiitos sinulle Armi, laitanpa tänne kuvia sitten kun saan langat värjättyä!


tiistai 18. syyskuuta 2012

Keski-Pohjanmaan Körttisukat

Kardemumman talo-nimisessä blogissa neulotaan mitä kauneimpia sukkia. Vähän aikaa sitten siellä oli neulottu todellä nätit sukat. Vähän hankalasti hakemalla niihin löytyi ohje Novitan Neulomosta.

Keski-Pohjanmaan Körttisukat, perinteinen malli.

Minä tein nämä omat sukkani Seitsemän veljestä-langasta 3,5 numeron puikoilla. Silmukoita oli 4x12.

Näillä sukilla on kuulemma oma tarinansa. Joskus körttiseuroissa saarnamiehellä oli ollut tällaiset sukat jalassaan. Talon emäntä oli ollut enemmän kiinnostuneempi näistä sukista kuin saarnasta ja seurojen aikana hän oli painanut sukan mallineuleen mieleensä. Siitä lähtien tämä malli on kiertänyt emännältä toiselle.


Viime viikonloppuna värjäsin taas vähän lankoja. Kävin keräämässä kielonlehtiä ämpärillisen, liotin niitä toista vuorokautta ja keitin reilun tunnin verran.
 Vasemmalla kaksi vyyhtiä valkoista Nalle-lankaa, oikealla samaa lankaa värjätty samaan liemeen toisen kerran.

Aion vielä värjätä lisääkin lankoja kielon lehdillä, täytyy vain vielä vähän aikaa odotella, että pikkupakkanen kävisi vähän "puraisemassa" lehtiä.
Tänään kävin metsässä etsimässä sieniä värjäyksiä varten. Yhtään kun en sieniä tunnista, niin joitakin sieltä vain otin ja laitoin likoamaan, keittelen niitä sitten kun ehdin.


maanantai 17. syyskuuta 2012

Virkattuja pöllöjä

Monessa blogissa, mm. Paula Kristiinalla, on ollut esillä virkattuja pikku pöllöjä. Minäkin aloin nyt sitten  selaamaan Pinterestiä ja löysin jostakin sieltä kuvan virkatuista pikkupöllöistä. Niiden kuvien mukaan virkkasin sitten nämä minun pöllöt

Näiden kaikkien taakse liimasin pienen magneetin, ja nyt ne toimii meillä jääkaappimagneetteina.


Kovin sateisissa merkeissä alkaa viikko ainakin täällä meillä. Eilen oli niin ihanan lämmin syksyinen sunnuntai, minäkin sain poimittua jo vähän puolukoita.

Mistähän johtuu, että minulla ei enää toimi täällä tuo esikatselu? Jos näppään tuota esikatselun kohtaa, niin sivu vain käväisee siellä ja palaa heti takaisin tähän kirjoitustilaan? Aikaisemmin se on toiminut aivan hyvin...

lauantai 15. syyskuuta 2012

Pannun alusia

Välillä tulee virkattua semmoistakin, mitä ei oikeastaan edes tarvitse, mutta kun jotkut ohjeet vaan on niin kutsuvia, että niitä on melkein pakko tehdä. Niinkuin nyt nämä pannun aluset.

Ohje löytyi täältä.

Nämä on molemmat virkattu Seitsemän veljestä-langasta, toinen vain vähän isommalla koukulla.

Voihan näitä antaa vaikka lahjaksi tai sitten johonkin arpajaisiin tms.

Lauantai-päivä on tähän mennessä mennyt vain levätessä eilisen kovan työpäivän jälkeen. Eilen jo töiden jälkeen tuntui siltä, että kyllä meiltä hoitajilta todellakin vaaditaan yli-ihmisen voimia ja jaksamista koko sen kauhean kiireen keskellä. Sitten on vielä koko ajan huono omatunto, kun pitäisi jossain välissä ehtiä pitämään kädestä sitä vanhaa muistamatonta mummoa, joka on menossa kotiin laittamaan lapsilleen ruokaa ja on kovasti hädissään kun lähtö ei onnistu...Onneksi minulla on ensi viikolla vielä yksi pitämätön kesälomaviikko, joten toivottavasti sen jälkeen on taas puhtia ja virtaa vähän enemmän.

Kaikesta huolimatta oikein aurinkoista ja kaunista syksyistä viikonloppua kaikille.

torstai 13. syyskuuta 2012

Virkatut sukat

Sain yhdet sukatkin taas valmiiksi, tällä kertaa ne on tehty virkkaamalla

Nämä on virkattu Laurin villalangasta, jossa on 75% villaa ja 25% polyamidia. Jotenkin kauhean liukasta tuo lanka oli, vaikka muuten kyllä oli semmoista miellyttävän pehmeää. Lankaa näihin sukkiin kului melkein 150g.

Eikä kantapään kavennuksetkaan tuottaneet ongelmia.

Näihin sukkiin löytyy ohje viimevuotisesta Novitan sukkalehdestä.


Nyt kun ollut muutama lämmin päivä, niin on tarennut ulkonakin askarrella kaikenlaista. Kanaverkosta ja sammaleesta syntyi meidän pihalle uusi kissa.


Siinä se nyt seistä nököttää kukkapenkin reunassa. Pää on ehkä vähän suhteettoman suuri muuhun ruumiiseen verrattuna, mutta muuten pysyy tukevasti pystyssä. Jos joku muukin haluaa tehdä pihalleen samanlaisen, voisin laittaa tänne vaikka vähän ohjeenpoikastakin.

Muuten tuossa pihamaalla ei paljon enää kukkaset kuki, muutama sentään löytyy








Meinasipa melkein unohtua kertoa yksi asia, nimittäin meidän kuopus sai eilen ajokortin! Illalla hän kävi jo antamassa äidille autokyytiä eikä edes hermostunut antamiini neuvoihin. Täällä syrjäkylässä asuessa ajokortti on kyllä melkein välttämätön, jos aikoo johonkin päästä liikkumaan. Haikeaa vain on se, kuinka nuorimmainenkin nyt tuntuu jo aikuiselta, eihän tästä viimeisestä haluaisi millään päästää irti...


Viikko on taas kallistumassa loppua kohden, oikein hyvää torstai-päivää kaikille!

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

SNY-paketti

Sain eilen tämän syksyn ensimmäisen paketin salaiselta neuleystävältäni. Ja voi mitä ihanuuksia siellä oli, kaksi kerää Dropsin Fabel sukkalankaa, kaksi kerää Dropsin Karismaa sekä Kool-Aid värijauheita, joilla varmasti aion värjätä tuota Karismaa. Lisäksi sain tuikkukynttilöitä sekä puikkojen suojukset. Unohtamatta tuota ihanaa kissakorttia.
Tämmöisiä paketteja on kyllä ilo saada.

Kiitos sinulle SNY.

Tässä nämä saamani ihanuudet ovat!

tiistai 11. syyskuuta 2012

Tuplalapaset

Melkein olin jo unohtanut, että olen kutonut lapaset. Tätä ennen olin varmaan tehnyt lapasia silloin, kun lapset olivat pieniä. Nyt kuitenkin eräässä facebookin käsityöryhmässä oli lapasvaihtoprojekti, johon osallistuin. Neuloin samaan projektiin jo vaihtona yhdet kämmekkäät, mutta laitoin ne postiin niin innoissani, että kuva jäi ottamatta.

Nyt sitten neuloin toiselle parilleni tuplalapaset,raidallinen puoli tässä päällimmäisenä



Ja tässä yksivärinen puoli päällimmäisenä

Raidallinen puoli on neulottu Novitan Nalle kukkaketo-langasta ja vihreä puoli oli joku vyötteetön sukkalanka.

Neuloin ensiksi lapaset normaalisti raidoittuvalla langalla, sitten poimin nurjalta puolelta silmukat sisempää lapasta varten joustimen yläosasta ja neuloin toisen lapasen sinne sisään.

Luulin aluksi, että näitä olisi ollut vaikea tehdä, mutta aika helppoahan se kuitenkin oli.
Lämpimät lapaset tuli, näissä sormet kyllä pysyy lämpiminä talvella.

maanantai 10. syyskuuta 2012

Uusimmat aarteeni

Minun äitini muutti noin seitsemän vuotta sitten tuonne keskustaan kerrostaloon asumaan. Meidän vanhempi poika osti minun lapsuudenkotini silloin itselleen. Äiti jätti silloin sinne vintille joitain tavaroita, jotka eivät mahtuneet hänen uuteen asuntoonsa. Minä niitä tavaroita sieltä olen itselleni niin kovasti toivonut ja nyt niistä kaksi rakkainta on meillä kotona.

Vanha rukki, jolla jo minun vaarini äiti on aikoinaan kehrännyt lankoja itselleen ja naapureille. Äitini kertoi eilen, että vaikka hän itse on jo 75-vuotias, hän muistaa, kuinka hän 13-vuotiaana oli auttamassa mummoaan kehräämisessä kun naapurin villoista kehrättiin lankaa. Omasta mummolasta minäkin tämän rukin muistan, vaikka en muista sitä, että minun mummoni olisi sillä kehrännyt. Äiti on tämän sitten aikoinaan mummoni kuoleman jälkeen saanut, ja nyt se on viimein minulla!


Toinen aarteistani on tämä vanha poljettava ompelukone.


Tämäkin on mummoni peruja. Muistan, kuinka olin pienenä mummolassa kesälomalla ja hän ompeli tällä koneella lyhyitä matonkuteenpätkiä yhteen. Kokeilin eilen ja tämä vanhus yhä toimii!


Joistakin voi tuntua, että nämä ovat vanhoja romuja, mutta minulle ne tuovat mieleen lapsuuden mummolassa ja pienen menneen tuulahduksen isoiso-äidistäni, jota en koskaan ehtinyt nähdä.


Aurinkoisesti ainakin täällä nyt maanantaina viikko alkaa, toivottavasti jaksaa paistaa koko viikon!

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Neiti Koukkunen

Meillä töissä joudutaan joillekin asukkaille antamaan lisäravinteina energiajuomia. Juomat ovat pienissä muovipulloissa. Yhtenä iltana töissä mietin, että mitähän noista tyhjistä pulloista voisi tehdä. Toin yhden kotiin ja keksin, että sen päällehän voisi virkata jotakin.


Tarvittiin myös tyhjä hernekeittopurkki, jonka päällystin servetillä decoupage-lakalla.

Siinä säilyvät nyt virkkuukoukut...

...Neiti Koukkusen helmojen alla piilossa, elikkä neiti seisoo tuon hernekeittopurkin päällä pillerihattu päässä keikkuen. Hän aikoo ehkä aloittaa itsekin uuden virkkaustyön, koska hänellä on kädessään koukku ja lankaa!

Aurinkoista sunnuntaipäivää kaikille!

lauantai 8. syyskuuta 2012

Lisää värjäyksiä

Minä kun olen vasta aloittelija näissä kasvivärjäystouhuissa ja vähän tämmöinen itseoppinut kokeilija, niin arveluttaa vähän laittaa tänne kuvia näistä värjäyksistäni. Mutta kun olen rohkea suomalainen, niin tässäpä näitä

Sinipuun lastuilla värjättyä luonnonvalkoista Nalle-lankaa, kolme eri keitosta, alin on ensimmäinen, keskellä toinen ja ylimpänä kolmas keitos. On se vain jännittävää aina nähdä, minkä värinen sävy seuraavasta keitoksesta tulee. Lientä jäi vieläkin, siitä saa sitten ehkä vielä hiukan vaaleamman sinistä lankaa. Älysin vasta jälkeenpäin, että olisi ehkä voinut ensin liottaa niitä sinipuun lastuja, minä niitä vain vähän keittelin etukäteen.




Nämä on Krappijauheella värjättyjä.
Vasemmalla luonnonvalkoista 7-veljestä ja ensimmäinen keitos. Oikealla toinen keitos luonnonvalkoista Dropsin Karismaa. Minulla ei ollut hajuakaan siitä, kuinka paljon sitä krappijauhetta laitetaan, joten laitoin summanmutikassa jonkun verran. Sain siitä huolimatta aivan mieleiseni värit.




Suopursulla värjättyä luonnonvalkoista 7-veljestä. Tuli tosi kaunis keltainen, vaikka en tiennytkään, että suopursuja olisi pitänyt ensin liottaa...




Tämä värjäys oli melkoinen yllätys. Minulla oli ollut ostettuna oikein rumaa sinapinkeltaista Nagano-lankaa. Keittelin pihalta Tarhakäenkaalia ja laitoin ne keltaiset langat sitten väriliemeen. Ja yllätys, yllätys, tuli todella kauniin väristä vihertävää lankaa.




Kävin sitten keräämässä uudestaan suopursuja, nyt liotin niitä pari vuorokautta ja keitinkin toista tuntia.
Vasemman puoleinen on harmaata Nalle-lankaa, josta tuli vihertävää. Sitten tuli mieleeni, että kun sitä kun sinipuun lientä jäi, niin sitähän voisi vähän lisätä tähän suopursuliemeen. Oikealla on siitä tulos, luonnonvalkoisesta Nalle-langasta tuli lähes oliivinvihreä.




Alempana Tarhakäenkaalilla värjättyä Dropsin luonnovalkoista Alpaca-lankaa, ylempänä kielonlehdillä värjättyä samaa lankaa.


Saa nähdä, kuinka kauan tuolla pihalla tarkenee noita värjäyksiä tehdä.

Minä valmistaudun nyt työvuoroon, hyvää viikonloppua kaikille!

Ps. Muutaman uuden lukijankin olen saanut, olette sydämellisesti tervetulleita! Käyn kyllä usein monessa blogissa vierailulla, mutta olen tosi huono laittamaan kommenttia käynnistäni.