maanantai 6. syyskuuta 2010

Eliina Shawl

Jopas on tullut pidettyä melko pitkä bloggaus-tauko nyt elokuussa. Käsitöitä olen kyllä tehnytkin, mutta miten niitä ei tunnu nyt valmistuvan...
Yksi on kuitenkin nyt viimeinkin valmis, jo keväällä aloitettu huivi:

Aloitin tämän neulomisen tosiaan joskus huhti-toukokuussa. Lankana tässä on se kirpparilta ostettu ohut koneneulontalanka, jonka olen neulonut kaksinkertaisena 4,5 numeron pyöröpuikolla. Langanmenekistä ei ole mitään tietoa, olisikohan vajaa parisataa grammaa mennyt. 

Varsinaista pitsineuletta on vain reunassa, muuten koko huivi on sileää neuletta ja reikäkuviota. Muuten olisi ollut hyvä vaikka ns.televisioneuleena, mutta kun lanka oli keritty kaksinkertaiseksi, sai olla koko ajan varuillaan, ettei neulonut vain yhdellä langalla. Hyvä tästä tuli, vaikka malli on todella yksinkertainen ja helppo.
Näitä isoja huiveja on kyllä vaikea kuvata, ei oikein tiedä mihin sitä asettelisi, että saisi hyvän kuvan. 

Ostin pari viikkoa sitten liukuvärjättyä villalankaa ajatuksena neuloa Revontulihuivia. Aloitus onnistuikin, tein sen ykköskuvion valmiiksi, silmukoita oli työssä annettu määrä kakkoskuviota aloittaessani. Mutta sitten tuli stoppi, en kertakaikkiaan ymmärrä, miten en saa kakkoskuvion mallikertaa edes aloitettua! Miten ihminen voi olla niin tyhmä, ettei ymmärrä selvää ohjetta? En saanut noita silmukkamääriä sopimaan, vaikka purinkin pariin kertaan tekeleeni ja yritin uudestaan. Apuva...

 Tähän se sitten tyssäs...25 kerrosta tehtynä.


Viime talvena tein noita valoryijyjä luonnonvalkoisesta paperinarusta. Nyt ajattelin tehdä jouluksi samanlaisen, mutta punaisesta narusta.
Paljon on tässäkin vielä pistelemistä, ennenkuin voi seinälle ripustaa.


Toissa viikonloppuna olin kasvinvärjäyskurssilla. Kasveilla värjääminen on aina kiinnostanut ja nyt viimeinkin  oli mahdollisuus sitä opetella. Aivan mahtava viikonloppu olikin, ilma oli syksyisen kaunis, porukka oli mukavaa ja opettaja perehtynyt asiaan.
Keräsin eri kasveja edellisellä viikolla jo valmiiksi veteen likoamaan,esim. lupiinin lehtiä, kielon lehtiä, kanervaa, käpyjä, nokkosta ja koiranputkea. Sekoittelimme myös toistenkin tuomia kasvaja, että jokainen sai kokeilla kaikkia.


Ylemmässä kuvassa langat ovat puretusliemessä porisemassa ja alakuvassa porisee sipulinkuoria.
Lanka värjätty kiventieralla, sotkuisen näköinen kasa, mutta huuhtelun jälkeen aivan puhdas!

Kannusruohoa kiehumassa.


Herkullisen näköisiä keitoksia...Ahdastakin välillä, vaikka meillä oli sisätiloissa kuusi keittolevyä ja ulkona viisi.


Taulakääpä keitettiin pussissa. Tästä tuli todella kauniin ruskeaa lankaa.


Vanhat mehumaijatkin olivat välillä tarpeeseen.

Ennen kurssia olin varannut 500 grammaa lankaa värjäystä varten. Ohjaaja oli tilannut lankoja lisää ja kuten arvata saattaa, minullakin, kuten monella muullakin, karkasi taas mopo käsistä. Sunnuntaina iltapäivällä kurssin loputtua minulla oli ...kaksikymmentä vyyhtiä värjättyä lankaa eli tässä osa, kaksi kiloa näitä ihanuuksia:


Tässä osa jo kerittynä kotona:


4 kommenttia:

 1. Aivan upea huivi! Katoin ohjetta, mut taitaa mennä enkunkieliselle sivulle, kun on Ravelryssä. Olen sielä kyllä itekin, mut käyn tosi harvoin. Ei riitä huumorintaju vieraskielisiin ohjeisiin. Silti, aina kun näkee jotain tuommosta, niin tekis mieli kokeilla.
  Hirmuset värjäyshommat teillä! Lopputulos hieno.

  VastaaPoista
 2. Joko revontulihuivi on lakannu temppuilemasta. Ite oon sen teheny, mutta mulla ei ollu mittään ongelmaa. En nyt just muista miten se kaavion vaihto meni, että pittääkö siinä toistaa sitä keskustaa usiamman kerran ja sitte on aina ne reunasilimukat. En tiiä tajusitko tästä mittään...

  VastaaPoista
 3. Oih, nuo ovat kauniita nuo kasvivärjätyt langat. Itse en ole koskaan kasveilla värjännyt, mutta kovasti kiinnostaisi kyllä.

  VastaaPoista
 4. Voi ihanuus mitä lankoja ja värejä! Tuo Eliina-huivi vois olla tarpeeksi yksinkertainen munki aloittaa huivibuumi. En oo eläissäni yhtään tollasta huivia neulonu. Onko siihen suomenkielinen ohje?

  VastaaPoista